Yıla hızlı başlangıç yapan BIST cephesinde dikkatler yurtdışına dönmeye başlayabilir

Yurtdışı piyasalardaki yüksek risk iştahına paralel yıla güçlü başlangıç yapan borsa cephesinde ilk 5 günün tamamı yükselişe sahne olurken haftalık yükseliş %9,46 seviyesinde gerçekleşti. Diğer taraftan global cephede azalan omicron endişeleriyle Fed’in faiz silahını daha erken kullanabileceği beklentisi ABD tahvil faizlerini yukarı iterken küresel pay piyasalarında da baskı artmaya başladı. Bir süredir bu riski görmezden gelen piyasalarda söz konusu gelişme risk iştahını törpülemeye aday. Bu cephede bu hafta Salı günü Powell’ın konuşması ve Çarşamba günü yüzde 7’ye yaklaşması beklenen TÜFE verisi yakından takip edilecek.
İçeride ise bu hafta salı ödemeler dengesi, perşembe sanayi üretimi ve Cuma günü Piyasa Katılımcıları Anketi verileri izlenecek.
Volatilitenin görece yüksek kaldığı bu süreçte yatırımcıların kısa vadeli hareketlerden ziyade orta/uzun vadeli bakış açısıyla hareket etmeleri daha sağlıklı olacaktır. Kısa vadede ise 2000 seviyesi üzerinde tutunma gücü önem kazanmış durumda.
Öne çıkan haberler
14-15 Aralık 2021’de düzenlenen FOMC toplantısına ilişkin tutanaklardaki şahin ifadeler varlık fiyatlarında geçtiğimiz hafta oynaklığı artırdı. Cuma günü de Omikron varyantının istihdam piyasasında etkisini henüz hissettirmemesine rağmen istihdam artışı 199 bin ile 400 binlik beklentinin altında kaldı. İşsizlik oranı ise Aralık’ta yüzde 3,9’a geriledi. Ortalama saatlik kazançlarda da beklentileri aşan gerçekleşmeler görüldü.
San Francisco Fed Başkanı Mary Daly yaptığı açıklamada, bu yıl kademeli faiz artışlarını desteklediğini ve Fed’in bir veya iki faiz artırımından sonra bilançoyu daraltmayı gündeme getirebileceğini söyledi.
Goldman Sachs ekonomistleri Amerikan Merkez Bankası’nın 2022 yılında Mart, Haziran Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere dört faiz artırımı yapacağını tahmin etti.
ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 1,77 ile son iki yılın en yükseğine çıkarken, Nasdaq endeksi Şubat 2021’den bu yana en sert haftalık düşüşünü kaydetti. Bu hafta Salı günü Powell’ın konuşması ve Çarşamba günü yüzde 7’ye yaklaşması beklenen TÜFE verisi yakından takip edilecek.
Altın 1800 doların altında destek ararken, brent petrol ise 80 doları kendine destek yaptı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre, nakit dengesi Aralık’ta 92,1 milyar TL ile rekor açık verdi. Böylelikle, 2021 yılında toplam açık 142,1 milyar TL’ye ulaştı.
Bu hafta salı ödemeler dengesi, perşembe sanayi üretimi ve Cuma günü Piyasa Katılımcıları Anketi verileri takip edilecek.
2000 seviyesi üzerinde tutunma gücü önem kazanmış durumda
Yılın ilk 5 gününü de yükselişle tamamlamayı başaran Cuma günün yaşanan yüzde 1,28 değer artışıyla haftalık bazda kazancını yüzde 9,46 ya taşıdı. Cuma günü bankacılık endeksi yüzde 3,65, holding endeksi yüzde 1,01 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran bankacılık, en çok kaybettiren ise yüzde 1,13 ile inşaat oldu. 17 Aralık’ta SAT konumuna geçen trend takip modelimiz ise henüz mevcut konumunu koruyor.
1750 etrafında sağlanan tutunmanın ardından başlayan toparlanma süreci 10 günlük HO’nın aşılmasıyla hızlanırken kısa vadede 2000 seviyesi üzerinde tutunma gücü önem kazanmış durumda. Söz konusu seviye üzerinde hisse bazlı hareketlerle yukarı yönlü eğilim korunmaya çalışacak ve 2100 ilk hedef konumda olacak. 2000 seviyesinin altına olası geri çekilmelerde 1920-1960 bandının kuvvetli destek olmasını bekliyoruz.
Volatilitenin zaman zaman yükselmeye devam ettiği süreçte yatırımcıların kısa vadeli hareketlerden ziyade orta/uzun vadeli bakış açısıyla hareket etmeleri daha sağlıklı olacaktır.
Kaynak Işık Menkul – Volkan Dükkancık
Hibya Haber Ajansı